Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu:

Zľava 10% pri každom nákupe

O tom, či sa môžu esenciálne oleje používať aj vnútorne sa doteraz vedú spory. Faktom je, že éterické oleje sú v prvom rade určené na vonkajšie použitie. Sú to výťažky bylín a kvetov a obsahujú zdraviu prospešné látky, ale aj látky, ktoré môžu vo vyšších dávkach telu škodiť. Sú esenciálne oleje, ktoré priamo konzumovať môžete. Chcete vedieť ktoré?

rôzne druhy orechov rozsypané na stole

 

Nachádzajú sa aj v strave

 

S esenciálnymi olejmi sa v potravinách stretávame bežne. Konzumujeme ich a možno o tom ani nevieme. Nachádzajú sa v orechoch, ovocí, zelenine, korení, bylinkách. Akurát sa v nich nenachádzajú v takej silnej koncentrácii. Terapeutické účinky esenciálnych olejov sú vďaka silnej koncentrácii vyššie a môžu mať pozitívny vplyv na kvalitu nášho života a zdravia, ale treba ich vedieť správne použiť.

 

 

Overte si ich bezpečnosť

 

Na vnútorné užitie si vyberte len 100 % esenciálny olej, ktorý je na to určený a nachádza sa na zozname FDA (Food and Drug Administration) a zozname GRAS (Generally Recognized as Safe). Tieto zoznamy potvrdzujú bezpečnosť používania esenciálnych olejov ako príchutí a konzervantov.

 

Nenechajte si újsť: Tuky, ktoré nás chránia

 

 

Zoznámte sa s nimi pekne postupne

 

Keď s užívaním esenciálnych olejov začínate, tak opatrne. Najskôr si zistite, ako vaše telo na olej zareaguje a či vás jeho konzumácia neprekvapí neprimeranou alergickou reakciou. Esenciálne oleje sa užívajú len po kvapkách. Každý olej, ktorý sa vnútorne rozhodnete použiť, by mal mať označenie, že je na to vhodný, aj koľko kvapiek denne môžete užiť. Väčšinou je to 1 – 2, v ojedinelých prípadoch aj 3 – 4 kvapky esenciálneho oleja denne. Aj o tom by vás mal výrobca informovať na obale. Pri lokálnom použití sa ich nežiaduce účinky v podobe podráždenej a začervenanej pokožky prejavia okamžite. Pri vnútornom podaní sa môžu ozvať oveľa neskôr.

 

citrón. bazalka, mažiar

 

Esenciálny olej a jeho cesta tráviacim traktom

 

Vnútorne podaný esenciálny olej musí prejsť celým tráviacim traktom. Ťažko povedať, ako zvláda prekážky v podobe žalúdočných štiav. Možno sú esenciálne oleje, ktoré im dokážu odolať, ale určite sú aj také, ktoré o účinok pripraví. Ďalším problémom, o ktorom sa v spojitostí s priamou konzumáciou esenciálnych olejov hovorí, je narušenie rovnováhy hrubého čreva. Na nej je na 80 % závislý aj náš imunitný systém. Ako sa v hrubom čreve esenciálny olej správa a čo všetko v ňom dokáže ovplyvniť sa mi zistiť nepodarilo, ale budem po tom pátrať.

Stále nehovoríme o konzumácii esenciálnych olejov vo veľkom množstve. To nikto neodporúča. 1 – 2 kvapky riedeného esenciálneho oleja by nemali nikomu ublížiť. Účinné látky z esenciálnych olejov sa do organizmu dostanú aj pri kvalitne vykonanej masáži. Je len na vás, pre ktorý spôsob ich transportu do svojho tela sa rozhodnete.

 

Čítajte: Pohonné hmoty, s ktorými budete stále fit 

 

Ako esenciálny olej do tela dostať?

 

Je to olej. Vo vode sa nerozpúšťa. Vyššia koncentrácia môže spáliť sliznicu. Rieďte ho v rastlinnom oleji. Kvapnite ho na kocku cukru. Alebo ho zamiešajte do lyžičky medu. Môžete ich použiť aj ako prísadu do varenia. Nahraďte nimi oregano alebo bazalku, ktoré pri dochucovaní používate bežne. Esenciálne oleje do organizmu najbezpečnejšie dostanete, keď ho užijete v želatínovej tobolke. Vyskúšajte napr.: DigestZen®, On Guard® +, TriEase™.

 

Na priamu konzumáciu esenciálnych olejov zabudnite

 

Vnútorné užívanie sa v žiadnom prípade neodporúča deťom a tehotným ženám, ani ľuďom, ktorých trápi vyšší krvný tlak, či epilepsia. Pri dlhodobom užívaní liekov sa o priamej konzumácii esenciálnych olejov porozprávajte s lekárom. S niektorými liekmi si esenciálne oleje nemusia rozumieť a jeho užívanie vám spôsobí viac škody, ako osohu, aj keď to myslíte dobre. Ich silná koncentrácia môže dať poriadne zabrať pečeni. Znesie síce veľa, ale na esenciálne oleje môže byť aj ona krátka.

 

korenie

 

 

Esenciálne oleje, ktorým priama konzumácia nerobí problém

 

Francúzsky model aromaterapie vnútorné použitie esenciálnych olejov obhajuje. Traja známi aromaterapeuti Jean Valnet, Paul Belaiche, a Henri Viaud presadzovali názor, že vstrebanie esenciálnych olejov do krvného obehu je najúčinnejšie práve prostredníctvom tráviaceho traktu a ich sila je v tomto prípade najväčšia. Zoznámte sa s olejmi, ktoré sa do jedla pridávajú bežne:

- bazalka sa používa na zvýraznenie chuti potravín v rôznych kultúrach a ich kuchyniach. Čerstvúbazalka bylinnú chuť dodá mäsu, cestovinám a rôznym predjedlám. Pridajte ho k olivovému oleju, dochuťte štipkou soli a korením a chutná zálievka na šalát je na svete. Pripravte si chutnú omáčku na cestoviny z čerstvých paradajok, cesnaku, bazalkového oleja a nakrájanej cibuľky.

bergamot- bergamot upokojuje a podporuje pozitívnu náladu. Pridajte si kvapku oleja do pravého čierneho čaju

- kvapka citrónovej trávy v čaji s medom pomôže znížiť telesnú teplotu a na zvýraznenie chuti ju môžete pridať aj do polievok, omáčok, predjedál a mäsitých jedál. Dodá im údenú bylinnú príchuť

- čierne korenie zvýrazňuje chuť jedla. Pridajte ho do marinády na staeky, ochuťte ním mäso, polievky, predjedlá a šaláty. Jedna kvapka denne prinesie dobré antioxidačné účinky

- kardamón použite na ochutenie jedál a nápojov a pridajte aj do varenia a pečenia. Jedna kvapka oleja po ťažkom jedle podporí proces tráveniakardamon

- kasia nahrádza škoricu v koláčoch, perníkoch a mnohých iných jedlách a dezertoch

- koriandrová vňať dodáva čerstvú a sviežu bylinkovú chuť jedlám. Pridáva sa najmä do omáčok a šalátov. Jedna kvapka po ťažkom obede pomôže s trávením

 

Bude vás zaujímať: Esenciálne oleje a ich účinky

 

škorica- škorica sa pridáva do zákuskov, hlavných jedál a teplých nápojov. Obsahuje cinnamaldehyd, takže to s ňou netreba preháňať. Kvapka v šálke čaju s medom pri bolestiach hrdla prinesie uvoľnenie. Môžete ňou nahradiť mletú škoricu vo všetkých receptoch, do ktorých škoricu pridávate

- klinček sa ako korenina pri varení a pečení používa najmä v období Vianoc. Do vareného vína ho pridávame hádam všetci 

- koriandrové semienkovysoký obsah linaloolu a dodáva bylinkovú príchuť rôznym jedlám. 1 kvapka denne podporí vnútornú pohodu a vitalitu. Po náročnom obede alebo večeri pomôže rozbehnúť trávenie 

- feniklom môžete ochutiť polievky, omáčky a šaláty. Pridajte kvapku oleja do vody alebo čaju a rozlúčte sa s rafinovaným cukrom a sladkosťami. Pri fenikle na ne nebudete mať chuť

- zázvor dodáva osobitú chuť rôznym jedlám. Patrí medzi obľúbené kuchynské koreniny a dochutiť zázvor, ďumbier, gingerním môžete sladké a pikantné pokrmy, ale aj marinády a šalátové zálievky

- grapefruit dá jedlu šťavnatú a kyslú príchuť. Kvapka oleja v pohári vody hneď z rána je ten najlepší životabudič

- borievka korenistú chuť, ktorá zvýrazní omáčky a zákusky a citrusovým nápojom dodá neočakávanú chuť. Jedna kvapka denne pôsobí ako prirodzený antioxidant

citrón- citrón je najznámejšou kyslou potravinárskou príchuťou. Vyrobte si vlastnú citrónovú limonádu a na sladké nápoje už ani nepozriete. Vašim obľúbeným receptom na zákusky dodá sladký a šťavnatý nádych

- limetka trpko-sladkú príchuť. Koktailom, džúsom a nápojom zjemní chuť a dodá im výraznú arómu

- majorán je známym dochucovadlom. Pridajte ho do polievok, zálievok, omáčok, k dusenému mäsu a všade tam, kde pridávate sušený majorán. Pri vnútornom užívaní podporuje celkovú pohodu

- pridajte 2 kvapky esenciálneho oleja myrha do šálky čaju s medom a pomaličky ho vypite. Úľavu prinesie pri škriabaní a bolestiach hrdla 

- oregano sa používa v kuchyniach celého sveta. Jeho pikantná bylinná príchuť ochutí rôzne jedlá. oreganoJedna-dve kvapky esenciálneho oleja dochutia každé jedlo, ktoré si bez oregana nedokážete predstaviť. Špagety, pizzu a pečené mäso tiež

- kvapka mäty piepornej v teplom čaji pomôže upokojiť podráždený žalúdok

- rozmarín v kuchyni dodá správnu chuť mäsu a rôznym hlavným jedlám

- mäta klasnatá je jemnejšou alternatívou iných mätových olejov a pridáva sa do cukríkov, žuvačiek, dezertov, nápojov, šalátov a hlavných jedál

mandarinka- mandarínka zvýrazní chuť pečiva. 1 – 2 kvapky vo vody prinesie bohaté antioxidačné účinky. Jej kombinácia s jogurtom a tvarohom vám pomôže vytvoriť chutnú nátierku s ovocnou príchuťou

- tymián dodá jedlám pikantnú príchuť a počas chrípkovej sezóny a v zimných mesiacoch vám v kombinácii s teplým čajom pomôže podporiť fyzickú a psychickú pohodu

 

Vnútorne nie 

 

Sú esenciálne oleje, ktoré sa na vnútorné použitie neodporúčajú vôbec. Medzi ne parí cyprus, arborvitae, breza, ceder, cyprištek, eukalyptus, biela jedľa, a wintergreen.

 

Prečítajte si: Esenciálne oleje a (skoro) všetko,čo by ste o nich chceli vedieť