Potrebujete pomoc?
Máte nejakú otázku alebo problém? Neváhajte nám napísať. Odozva od nás Vám príde na zadaný e-mail, preto dbajte na správne vyplnenie.
Zadajte Vaše meno: Zadajte Vašu e-mailovú adresu:

Zľava 10% pri každom nákupe

Pomarančovník horký patrí medzi stromy, ktoré vieme spracovať skoro celé. Vyrábajú sa z neho minimálne tri významné esenciálne oleje, o ktorých by ste mali vedieť. Divoký pomaranč, Neroli a Petitgrain. Z jeho dreva sa vyrábajú pálky na baseball. Pálkam sa v článku venovať nebudeme. Možno nabudúce. Dnes sa zameriame na esenciálne oleje, ich účinky a použitie. 

 

Prírodné bohatstvo z jedného stromu 

 

Esenciálny olej Neroli sa získava z kvetu horkého pomarančovníka. Jeho vôňa je výrazne osviežujúca a korenistá a sprevádzaná sladkými a kvetinovými tónmi. Aj preto patrí medzi najpoužívanejšie kvetinové oleje v parfumérii. Neroli si výborne rozumie s citrusovými olejmi.

Neroli nie je jediný olej, ktorý sa zo stromu horkého pomarančovníka získava. Z jeho listov a vetvičiek sa vyrába olej Petitgrain. Používa sa na zníženie stresu a pri vyčerpaní a nespavosti na upokojenie mysle. Zmierňuje nervové napätie a prispieva k relaxácii. Je aj súčasťou pravej kolínskej vody. Zo šupky pomaranča vzniká esenciálny olej Divoký pomaranč.

 

Upokojte sa, Neroli prichádza neroli bio voda

 

Esenciálny olej Neroli uvoľňuje a zlepšuje náladu. Upokojuje pokožku a zmierňuje jej nedostatky. Omladzujúcu starostlivosť a regeneráciu dopraje všetkým typom pleti. Pleť zanecháva žiarivú, vitálnu a hodvábne jemnú. Dokonale ju hydratuje, upokojuje a uvoľňuje. Citlivá pokožka náchylná na ekzémy sa ho tiež nemusí báť. Pleťové tonikum Neroli môžete použiť aj ako podklad pod vyživujúci olej, krém alebo maslo. Pánom pokožku upokojí po holení, dámam po depilácii. V lete ho tiež majte stále po ruke. Upokojí pokožku keď to preženiete so slnkom, ale aj keď si na vás pochutí krvilačný komár. Uľahčuje rozčesávanie a prispieva k regenerácii vlasovej pokožky. Vlasy zanecháva hodvábne hebké a krásne voňavé.

 

 

Od kvetu k oleju v malej čiernej fľaštičke 

 

Kvety na výrobu esenciálneho oleja Neroli sa zbierajú koncom apríla, začiatkom mája ručne. Z nich sa Neroli extrahuje destiláciou vodnou parou. V súčasnosti sa vyrába najmä v Egypte, Tunisku a Maroku. Takto získaná silica sa používa najmä v kozmetike a aromaterapii. Z jednej tony lupienkov vznikne asi 1 liter oleja. Riadny pomer. Čo poviete?

 

S množstvom oleja opatrne 

 

Neroli obsahuje veľa aromatických terpénov (limonén, linalool, farnesol, geraniol, citral). Môže pôsobiť ako alergén. Kozmetiku, v ktorej sa Neroli nachádza vyskúšajte na kúsku pokožky, ktorý nevidieť. Keď vás začne svrbieť a sčervenie, radšej ju nepoužívajte. Pri používaní esenciálneho oleja sa vyhýbajte priamym slnečným lúčom. Vo vysokých dávkach zvyšuje krvný tlak, kardiovaskulárnu toxicitu, črevnú koliku a kŕče. Nežiaduce účinky sa môžu objaviť aj v kombinácii s liekmi, ktoré užívate. Užívanie Neroli konzultujte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

 

Tajomstvo, o ktorom sa nahlas nehovorí 

 

Pravdepodobne je jednou z tajných ingrediencií, ktoré sa pridávajú do Coca-Coly. Jej recept je prísne tajný a strážený. Či je to naozaj pravda sa asi nikdy nedozvieme.

 

Nie je to žiadna novinka 

 

Esenciu horkého pomarančovníka Neroli a jeho vôňu preslávila Anne Marie Orsini, vojvodkyňa z Bracciana a princezná z Neroli v Taliansku. Odtiaľ je odvodený aj jeho názov. Esenciu si pridávala do kúpeľa a parfumovala si ním rukavice.

 

Prečítajte si aj: Čučoriedky, malý zázrak z našich lesov 

 

Olej z pomarančovníka horkého a jeho bohaté využitieesenciálny olej wild orange

  • pomáha pri poruchách trávenia
  • podporuje kvalitný spánok
  • zmierňuje bolesť hlavy a krku
  • upokojuje a zmierňuje stres
  • pomáha pri chudnutí
  • ako doplnok sa užíva pri liečbe zvýšeného metabolizmu lipidov
  • zmierňuje nachladenie a chrípkové prejavy
  • podporuje potenie a odkašliavanie
  • zvyšuje sexuálnu túžbu
  • znižuje kortizol a krvný tlak
  • obsahuje synefrin, ktorý svojou štruktúrou pripomína adrenalín a efedrín. Je to jeden z najpopulárnejších spaľovačov tukov. Podporuje termogenézu a povzbudzuje organizmus

Strom, bez ktorého by sme sa k olejom nedostali

 

Pomarančovník horký (Citrus aurantium) ďalšie názvy, s ktorými sa pri pomarančovníku stretnete sú Bigaradie, divoký pomaranč, či bitter orange. Patrí do čeľade routovité (rutaceae). Ide o divo rastúci stále zelený, tŕnitý, subtropický strom. Môže vyrásť až do výšky 10 m. Považuje sa za kríženca mandarínky obecnej a pomela. Preto je horký. Pravdepodobne pochádza z juhovýchodnej Ázie alebo zo severu indického subkontinentu. Do Európy sa dostal koncom prvého tisícročia cez severnú Afriku. Rozšírili ho najmä križiaci. Z Európy sa neskôr dostal aj do Ameriky.

 

Najlepšie sa mu darí v subtropickom až tropickom podnebí, ale prežije aj krátkodobý pokles teploty pod bod mrazu. Pestuje sa v nadmorskej výške nad 500 m. Potrebuje výživnú hlinitú až ílovitú dobre odvodnenú pôdu s vysokou hladinou podzemnej vody. Nemá rád dlho trvajúce sucho a silný vietor.

 

Bude vás zaujímať: Poznáte esenciálne oleje na vnútorné použitie? 

 

Pomarančovník horký má eliptické, po obvode jemne zubaté a na vrchole špicaté listy pokryté drobnými žľazami, ktoré vylučujú aromatické silice. Jeho 4 cm veľké biele voňavé kvety tvorí päť okvetných lístkov. Plodom je v priemere 8 cm veľká bobuľa. Má drsnú a horkú šupku červenooranžovej farby s mnohými olejovými žľazami. Pod šupkou sa skrýva veľmi kyslá dužina s niekoľkými semenami. Zrelý plod je v strede väčšinou dutý. Je taký horký, že sa samostatne pomaly nedá konzumovať. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Vyrába sa z nich najmä marmeláda, s jeho šťavou zaujímavo dochutíte mäso a ryby. Šupky nezrelého ovocia obsahujú 14 % neohesperidinu, ktorý sa používa ako sladidlo. Je 20 krát sladšie ako sacharín. Používa sa na dochucovanie cukroviniek, žuvačiek, zmrzliny, želatíny, nealkoholických nápojov a likérov, ale pridáva sa aj do kozmetických produktov, najmä kvôli vôni.

 

Nové vyšľachtené odrody pomarančovníka začínajú kvitnúť v 3 rokoch, do plnej plodnosti sa dostávajú asi v ôsmych. Ekonomická životnosť stromu je 25 – 30 rokov, ale existujú stromy staré aj niekoľko storočí. Drevo stromu je veľmi tvrdé. Pri svojej práci ho často využívajú stolári a sústružníci. Vyrábajú sa z neho aj basketbalové pálky.